Voorkom examen stress! Tips + Ervaring

Hoi allemaal,
Het is weer bijna zo ver, de examens komen er aan! Iedereen die dit jaar examen moet gaan doen alvast heel erg veel succes! Vandaag deel ik met jullie handige tips om examenstress te voorkomen en mijn ervaring over het maken van een centraal examen.
Tip 1
Begin vroeg genoeg met leren! Je verkijkt je snel op de grote hoeveelheid wat je moet leren dus mijn tip! begin optijd en maak een goede planning! Ben je nou niet zo goed in het maken van een planning, laat je ouders helpen of verzin een beloning als je je aan de planning houdt. 

Tip 2
Wat ik altijd super fijn vind, zijn samenvattingen! Voordat je de toets begint kun je alles nog snel even doorlezen en controleren of je alles echt goed kent. Persoonlijk vind ik het handiger om samenvattingen via de computer / laptop te maken, dit gaat veel sneller dan schrijven en zo voorkomt je ook pijnlijke schrijf handen.


Tip 3
Maak gebruik van examenbundels of maak oude examens. Via de site examenblad kun je alle oude examens terug vinden en maken en maken. Tijdens het maken van zo'n oefen examen krijg je gelijk een goed beeld of je de stof wel of niet snapt. Ook kun je doormiddel van het maken van zo'n oefen examen kijken hoelang zo'n examen nou echt duurt en hoe de vragen tijdens het centraal examen gesteld worden. 

Tip 4
Snap je iets toch nog niet helemaal? Geen paniek! Zoek voor extra uitleg op internet of youtube! Er zijn ontzettend veel youtube accounts die alle leerstof nog eens handig en snel uitleggen. Voorbeelden van goede youtube accounts zijn wiskunde academieeconomie Academy en Jort geschiedenis


Tip 5
Neem wat te eten en drinken mee tijdens je examen. 2 of 3 uur lang in een gymzaal zitten en zwoegen op lastige vragen is niet niks! Neem een flesje water mee en een pakje dextro of een banaan om weer op concentratie te komen.

Tip 6
Geniet, maak je niet teveel zorgen en ontspan! Te veel stress en te veel leren is niet goed voor je! Neem tijdens het leren ook pauzes en ontspan tussendoor door leuke dingen te doen! Geniet ook tijdens het maken van je examens! want besef wel dat het maken van een centraal examen het laatste onderdeel is van de middelbare school!


Vorig jaar was het ook voor mij zo ver om een centraal examen te maken! Gelukkig heb ik het centraal examen als vrij relaxt ervaren (dit kwam vooral door het niveau wat voor mij aan de lage kant lag)  Het examen is toch iets waar je vrij lang naar uitkijkt als je aan de middelbare school begint. Aan het begin vond ik het heel erg spannend en was ik ook wel een beetje zenuwachtig! Gelukkig viel alles mee, want eigenlijk is zo'n examen alleen maar een hele grote toets. Het lange wachten naar het antwoord of je geslaagd bent is meer een opgave kan ik je vertellen!  
Vorig jaar heb ik examen gedaan op het Vmbo-t, momenteel zit ik op de Havo en mag ik volgend jaar weer examen doen. Ik wens iedereen die dit jaar examens moet gaan maken heel erg veel succes! Als jullie nog meer vragen hebben kun je natuurlijk altijd een berichtje hieronder achter laten.

Liefs, Tessa

This entry was posted on donderdag 23 april 2015 and is filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 . You can leave a response .

5 Responses to “ Voorkom examen stress! Tips + Ervaring ”

 1. Echt enorm fijne tips. Ik moet over een paar weken mijn examens al gaan doen en ik moet zeggen dat ik af en toe er toch best gestresst van wordt. Gelukkig ben ik ongeveer 2 weken geleden al begonnen met leren haha, het is inderdaad erg veel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat fijn dat je wat aan de tips hebt gehad! Heel veel succes over 2 weken!
   Liefs, Tessa

   Verwijderen
 2. Ik heb mijn examens vorig jaar al gehad, gelukkig haha! Hopelijk hebben andere meiden wat aan je goede tips! x

  BeantwoordenVerwijderen